4 tips om je foto’s er professioneler uit te laten zien

Wanneer je het gevoel hebt dat je foto’s een beetje ‘meh’ zijn, is de kans groot dat je iets belangrijks mist. Mooie professionele foto’s maken is gewoon lastig, er zijn namelijk veel factoren die invloed hebben op een foto en waar je rekening mee moet houden. Hoe meer factoren kloppen, hoe mooier de foto.

Klinkt simpel, maar waar moet je dan rekening mee houden? Vandaag 4 tips die je meteen kunt toepassen.

Het juiste licht

Het meest belangrijke is licht. Je kan natuurlijk kunstlicht gebruiken, maar daglicht geeft het mooiste effect. Als je een foto maakt moet je je bedenken waar het licht is ten opzichte van het onderwerp dat je wilt fotograferen (bijvoorbeeld een persoon of productfotografie) en hoe je dat licht het beste kunt gebruiken. Om goed te zien wat licht met een foto doet, kan je bijvoorbeeld vanuit verschillende hoeken fotograferen en de foto’s met elkaar vergelijken. Het is ook maar net wat de foto moet uitstralen en misschien vind je de beste hoek om het onderwerp vanuit daar op de foto te zetten. Het mooiste licht is daglicht, het liefst op een bewolkte dag of een golden hour, maar let op dat er geen stukken overbelicht zijn door de zon. Dat wordt dan één witte vlek tijdens het bewerken, dat willen we niet.

Omgeving en achtergrond

Heb je dat ook vaak, dat je denkt dat je een mooie foto hebt maar als je het op de computer terugziet iets op de achtergrond de hele foto verpest? Heel erg zonde! Voor je een foto maakt van het onderwerp kijk dan goed om je heen. Is er iets wat de foto verstoord? Haal het dan weg. Je kan ook eerst een paar proef foto’s maken om te kijken of je niet alleen de instellingen juist hebt maar ook of er geen dingen zijn die de aandacht wegtrekken van het onderwerp. Haal het weg of schiet vanuit een andere hoek zodat het niet meer in beeld is.

Nienke Jolien Photography Blogpost Interieur Fotografie

De juiste instellingen

Je leert je camera het beste kennen als je de instellingen op ‘manual’ hebt staan en niet op automatisch. Bij deze laatste zal de camera zelf de beste instellingen kiezen. Handig, maar niet altijd even mooi. Bij manual kan je zelf de aperture (F) kiezen. Vind je dat nu lastig? Probeer dan gewoon wat uit. Wat voor effect geeft een hogere aperture? En hoe komt je foto eruit te zien als je een lage aperture kiest? Door er mee te spelen leer je vanzelf welk resultaat het mooiste is. Te ingewikkeld? Zoek dan eens op Youtube naar uitleg!

Bewerken in Lightroom of Photoshop

Het bewerken van foto’s doe ik in Lightroom, maar Photoshop kan je natuurlijk ook gebruiken (beide programma’s zijn van Adobe). Iedereen die semi-professioneel fotografeert zal zijn of haar foto’s bewerken. Lightroom is een redelijk eenvoudig en goed programma voor het bewerken. Hier kan je onder andere de exposure en het contrast aanpassen of een lucht blauwer maken bijvoorbeeld. Tip: schiet je foto’s in RAW. Dat kan je instellen op je camera. Het slaat de ‘ruwe’ data op. Tijdens het nabewerken beschik je dus over veel meer informatie dan wanneer je in .JPG (of .JPEG) fotografeert. RAW bestanden zijn wel een stuk groter (meer MB’s), maar na het bewerken in Lightroom kun je ze opslaan in het bestandstype .JPG of .JPEG. Bij de meeste camera’s kan je ook kiezen om zowel in RAW als .JPG foto’s te maken, dan krijg je per foto dus twee bestanden. Een groot SD-kaartje is dus wel handig, 32 GB is ruim voldoende. Youtube staat trouwens vol met uitleg over nabewerking van foto’s in Lightroom.

Meer lezen over fotografie? Volg mij dan op Instagram @nienkejolienphotography.

Bewaar deze blogpost voor later op Pinterest:

Pinterest 4 tips foto's professioneler blogpost Nienke Jolien Photography

De foto gebruikt in deze blogpost is gemaakt voor Zien24.